Detta har hänt

noQ har under 2024 byggt en lösning för hemlösa och de som jobbar med dessa, direkt eller indirekt, med de (föråldrade?) kunskaper som jag har, sedan min utredning för Socialtjänsten om fakturahantering för hemlösa, 2016. Jag kan dock konstatera år 2024, att samma köer finns kvar utomhus för sovplatstilldelning (därav namnet noQ) samt att när jag jobbar som volontär både för Stadsmissionen och Ny gemenskap i nutid, ser att det finns mycket att göra inom området digitalisering. Där föddes idén till noQ för mig och några vänner.

Vår strategi för utvecklingen av noQ har varit att först bygga något som vi kan få feedback på, hellre än att göra en förstudie med intervjuer av aktörer, som förmodligen ändå inte haft tid att svara på frågor om något som inte finns. Äntligen är tiden här för feedback, då vi har en sk MVP (en enkel nedskalad lösning, som kan användas för att boka en sovplats) som vi kan dema (visa upp för feedback). Vi har även vuxit som organisation och är nu ca 30 personer varav hälften utvecklare som står redo att bygga vidare och ändra på det som vi tänkt fel. Tiden är nu inne.

Vår noQ utmanar status quo och som alla vet är förändring smärtsamt. Vi ger oss dock inte. Vi förstår att det vi försöker åstadkomma inte har gjorts förut och den effektivisering vi vill åstadkomma skapar oro. Som en organisation sade:

”Vår verksamhet bedrivs enligt särskilda kriterier, med mycket tydliga rutiner för alla aspekter av vårt arbete, därför fungerar noQs app inte för oss. Vi har redan en app och ett etablerat administrationssystem som gör att vi kan hantera våra aktiviteter effektivt.”
/Organisation som jobbar med hemlösa

Eller en kommunanställd som såg vår app:

”Nu när jag jobbar nom kommunen så ser jag hur fruktansvärt hierarkiskt allt är och hur långsamt allt går. Jag skulle bli jätteförvånad om en sån grej blir implementerad.”
/Kommunanställd

Vi älskar utmaningar som dessa och kommer göra allt för att dessa skeptiker skall bli både förvånade och förtjusta. Ett sätt att hjälpa oss på traven här är att delta i vår referensgrupp där flera organisationer och kommuner redan stöttar oss. 

Referensgruppens arbete

För detta ändamål har vi satt upp en referensgrupp av personer som direkt eller indirekt träffar hemlösa och dit har du anmält dig. Som medlem i referensgruppen förväntas du 

    • Deltaga på våra demos var sjätte vecka (1 h via digitalt möte)

    • Ge skriftlig feedback och acceptanstesta våra demos var sjätte vecka (1-2 h på egen dator)

    • Mellan dessa demos deltar du i vårt diskussionsforum/maillista med inspel i form av idéer, svar, frågor, buggar etc så vi kan förbättra vår lösning med denna info. 

    • Om du inte hinner med, säger du till och kan kanske lämna över denna roll till någon annan i din organisation (om du tillhör någon).

En viktig uppgift för referensgruppen är att särskilja nuläge och börläge. Att vi enligt nuläget har ett visst system, process, verktyg – innebär inte nödvändigtvis att det är dessa vi ska använda i framtiden – börläget. Tänk hela tiden förbättring, inte förändring. Henry Ford sade en gång, hade jag frågat vad folket velat ha så hade de sagt snabbare hästar. Som medlem i referensgruppen förväntas du inom ditt expertområde tänka utanför boxen och komma med idéer på förbättring och inte bara vara reaktiv på de lösningar vi tar fram. Innovation och kritik gillar vi.

Detta kommer hända nu

När du blir insläppt i gruppen kommer du att få mail från denna. All mail som skickas till mailadressen feedback@noq.nu kommer till alla i gruppen. Likaså kan du maila gruppen om du vill starta en diskussion. Utomstående kan ej maila till denna adress. Ibland kommer frågor från våra produktägare mellan dessa demos. Du svarar i den mån du har tid samt något att tillföra. Notera våra produktägares namn och email – du kan även maila dem direkt:

Du får också kalenderbokningar för varje demo via din email.

Deltagarna

Vi har försökt få en referensgrupp som motsvarar våra tänkta användare av systemet plus några utvalda från noQ. Vi kommer fortlöpande släppa in flera i mån av behov. Deltagarna:

    • Martin Evaldsson, Privat

    • Matilda Evensen, Streetminds

    • Maria Dahlstedt, Convictus

    • Oliver Hjort, Stockholms stadsmission

    • Ida Saliji, Privat

    • Malin Fors, Stockholms stad

    • Joakim Sundberg, Frälsningsarmén

    • Rickard Ekstam, Privat

Välkommen till noQs referensgrupp!

Ove Holmberg, grundare

ove@noq.nu 

Rulla till toppen