Bristen på statistik oroar

Inom kort kommer vi med en release som omfattar schemaläggning av volontärer för organisationer samt möjlighet för volontärer att boka upp sig, hellre än att skicka SMS till en admin som i ett kollegieblock fyller i schemat med blyerts och som svarar några dygn senare. Vi volontärer kräver inte mycket men att kunna (av-)boka pass utan strul är en självklarhet. Vi tror att hjälporganisationerna även vill ha lättare schemaläggning. Anmäl dig gärna till testgänget som får en första koll, innan referensgruppen får sin demo.

Samtidigt fortsätter vi att jobba vidare med bokning av sovplatser och hoppas i maj kunna ansluta Socialtjänsten.

Vi har nu slutfört vår insamling av statistik som kan ses här. Notera att all statistik endast avser akut hemlösa i Stockholm. Du är välkommen att kommentera direkt i filen om du ser något som är tokigt eller saknas. De flesta värden är hämtade från årsredovisningar 2023. Vi ser fram emot 2024 års årsredovisning som kommer i maj och där hoppas vi på många förtydliganden enligt nedan. Vi har dock frågat hjälporganisationerna om de kan släppa denna statistik innan dess. Våra slutsatser av denna statistik är följande:

Hemlösheten minskar.

Tydliga tecken visar att det blir färre hemlösa i Stockholm. Dock anar vi att statistiken är ofullständig här. Framför allt mörkertalet saknas, dvs de som inte bor på härbärgen eller som ej har kontakt med Soc. Majoriteten av de som bor på härbärgen i målgruppen är Rumänska, Svenska och Polska medborgare. 27% är kvinnor. 

Behovet av sovplatser minskar

Beläggningen på befintliga härbärgen är 55% och sjunker. Inom kort kan vi avveckla härbärgen för målgruppen, vilket är positivt. Alternativen till härbärgen är inte på väg mot mer humana modeller eftersom det inte finns krav på staden att ens ordna härbärgen för målgruppen och staden inte heller vill att någon bor mer än totalt 30 nätter. Men behoven hos hemlösa kommer att finnas kvar såsom mat, gemenskap, kläder och hälsovård. Vi kommer därför fokusera på dessa behov. 

Brist på trygghet är största anledningen till minskat behov.

Rotorsaken till den låga beläggningen är otrygghet. Man bor hellre i skogen än på härbärgen där det är OK att vara påverkad. Även här bygger vi under våren en modul för riskbedömning för att vara proaktiva innan problem uppstår och trygghet kan få en grogrund.

Statistik redovisas inte på samma sätt, därav svårt att jämföra.

De olika hjälporganisationerna redovisar inte statistik på samma sätt vilket gör det svårt att jämföra. Vad värre är, dessa organisationer samarbetar inte alls utan konkurrerar med varandra. Vi på noQ vill skapa en gemensam plattform för dessa organisationer som främjar samarbete och likriktning, inte minst för att stärka egenmakten vi tror är viktig för alla. 

Ingen registrerar unika besökare vilket verifierar att denna statistik ej förs.

Man mäter antal övernattningar men uppskattningsvis är det 10% av dessa som är unika besökare. Denna statistik är viktig för att få veta hur många som faktiskt sover ute varje natt. Här ser vi en utmaning att besökare på härbärgen inte VILL ge sig tillkänna utan går helst under radarn. Mat och kläder finns i överflöd via hjälporganisationerna och det finns inga incitament för att vara registrerade.

Statistik för volontärer bristfällig

Att vara volontär innebär att man jobbar ett pass på 3-5 timmar tillsammans med de anställda på hjälporganisationen. Stadsmissionen är den enda organisation som redovisar volontärtimmar, som är ett utmärkt mått på värdet av organisationernas insatser. Gärna viktat med antal anställda och de belopp de får i bidrag. Vi uppmanar hjälporganisationerna att börja med det. noQ började med det och vi skrapade ihop 15000 timmar 2024. 

Antalet volontärer redovisas dock. Här vill vi se mer än så. Kön, ålder, drivkraft, engagemang etc bör komma med. 

Ingen organisation redovisar mätbara mål för kommande år.

Mätbara mål är ett måste för att veta att vi är på rätt väg mot 0 hemlösa. Eller är det inte det som är hjälporganisationernas mål? noQ siktar mot roten på problemet men hjälper gärna till med symptomen på vägen.

Slutsats

Hur kan vi fatta beslut om framtiden för hemlösa när vi inte har en aning om behov för målgruppen? Statistiken är 1,4 år gammal när den når allmänheten samt utan ett enhetligt sätt att inrapportera, går det inte att få insikter som leder till bra beslut. Vi behöver ordning på torpet och ett bra IT stöd. Men i all IT-yra får vi inte glömma det viktigaste i förändringsarbetet och det sker på härbärgena idag i det fysiska mötet med gäster vid vistelsen. Då kan vi fånga upp andra utmaningar (våldsutsatthet, sjukdomsstatus, följsamhet i medicinering, kontakt med anhöriga, hunger, varna för feletiketterade droger i omlopp mm) och lobba för förändring. Vi tror att statistiken är nyckeln för framtiden. Men hur vi ska få in det verkar vara omöjligt, som någon påstod?

noQ uppmanar hjälporganisationerna och Stockholms stad till samarbete mot nollpunkten.

Eller har vi fel?

Rulla till toppen